Ngrohja e klimës dhe moti ekstrem janë përgjegjës për uljen e prodhimit të kafesë, e cila, nga ana tjetër, ndikon gjithashtu në cilësinë e kokrrave të kafesë. Ekspertët e burimeve thonë se ndryshimi i klimës ishte pjesërisht përgjegjës për rritjen globale të çmimeve të kafesë në vitin 2024, gjë që ka ndikuar negativisht në fermat e vogla të kafesë. Deri në vitin 2050, mund të ketë tokë më pak të përshtatshme për kultivimin e kafesë. Megjithatë, kooperativat bujqësore në vendet kryesore prodhuese të kafesë po luftojnë, të mbështetura nga konsumatorët e ndërgjegjshëm.
"Nëse kafeja nuk është e qëndrueshme për fermerët, nuk do të ketë kafe për të shijuar". "Çdo vit, shirat fillojnë më vonë dhe temperatura mesatare është më e lartë", paralajmëron Silvia Herrera, një fermere kafeje në Chiapas, Meksikë.
Pleqtë në komunitetin
e saj bujqësor thonë se ishte shumë më e lehtë të rritej kafe 25 vjet më parë,
thotë Herrera për Euronews Green.
Ndërkohë në Kolumbi ,
fermeri i kafesë Fairtrade, Jaime Alberto García Flórez, ka parë temperaturat
të rriten aq shumë në dekadat e fundit, saqë pjesët e poshtme të tokës së tij
janë bërë shumë të nxehta për të kultivuar kafe. Ai është detyruar të zëvendësojë
shkurret e kafesë me kakao .
Me ndryshimin e
reshjeve dhe modeleve të motit, fermerët janë shumë të vetëdijshëm se një
korrje e tërë mund të humbet brenda natës.
Dhe deri në vitin
2050, 50 për qind e sipërfaqes globale që përdoret aktualisht për kultivimin e
kafesë mund të mos jetë më e përshtatshme, sipas një studimi nga Universiteti i
Shkencave të Aplikuara të Cyrihut.
Ndërsa kjo është
shkatërruese për jetesën e fermerëve, ajo gjithashtu prek miliona evropianë që
shijojnë një filxhan kafeje në mëngjes .
"Nëse kafeja nuk
është e qëndrueshme për fermerët, nuk do të ketë kafe për të shijuar",
pranon Herrera.
Kafeja është
veçanërisht e ndjeshme ndaj ndryshimeve klimatike pasi është një "kulturë
shumë e ndjeshme ndaj temperaturës", shpjegon Max Milward, menaxher i
qëndrueshëm i burimeve të kafesë në Fondacionin Fairtrade.
Ai shton se jo vetëm
që " moti më ekstrem dhe i paparashikueshëm shkakton më shumë dëmtues dhe
sëmundje që përhapen më shpejt", por se "po thellon varfërinë dhe
pabarazinë" dhe "kërcënon aftësinë e fermerëve për të bujqur në të ardhmen".
Çmimet më të larta
të kafesë krijojnë paqëndrueshmëri për shumicën e fermerëve
Në vitin 2024, tregu
global i kafesë përjetoi një rritje të konsiderueshme të çmimeve, e shkaktuar
kryesisht nga moti i pafavorshëm në disa vende prodhuese të kafesë.
Në Vietnam, një
prodhues kryesor i fasuleve robusta, të korrat u dëmtuan nga valët e zgjatura
të të nxehtit, ndërsa Brazili, i cili prodhon pjesën më të madhe të fasuleve
arabica, pati një korrje të dobët për shkak të reshjeve të mëdha. Këto ngjarje
çuan në frikën e mungesës globale të kafesë që shkaktoi rritjen e çmimeve.
"Ndërsa çmimet më
të larta të kafesë mund të duken të dobishme për fermerët e kafesë, realiteti
shpesh është shumë i ndryshëm", thotë Milward.
“Rritjet e papritura
të çmimeve, veçanërisht pas rregullimit të një kontrate, mund të shkaktojnë një
tendosje të madhe mbi kooperativat e kafesë, mund të çojnë në mospërmbushje të
kontratës, gjoba dhe sigurisht dëmtim të reputacionit si rezultat.”
“Gjithashtu, ndërsa
fermerët mund të marrin përkohësisht më shumë për kafen e tyre, ne e dimë se
ata po përballen gjithashtu me rritjen e kostove të prodhimit, si puna dhe
inputet si plehrat”, shton ai.
Fermerët e vegjël
të kafesë janë më të qëndrueshëm se plantacionet
Industria e kafesë
globalisht mbështet 125 milionë njerëz dhe 60 për qind e kafesë në botë
prodhohet në ferma të shkallës së vogël, shumë prej të cilave janë të drejtuara
nga familja në zona të vogla dhe të largëta.
"Pavarësisht se
është një industri fitimprurëse, fermerët e kafesë ende nuk gëzojnë standardin
e jetesës që meriton puna e tyre e palodhur", thotë Milward. “Në të
vërtetë, shumë pak fermerë kafeje fitojnë të ardhura jetese”, tha ai, duke
shtuar se kjo është thelbësisht e padrejtë.
Për dekada të tëra,
Fairtrade ka punuar shumë për të trajtuar këtë pabarazi dhe për të kapërcyer
hendekun midis prodhuesit dhe konsumatorit duke shitur dhe promovuar produkte
nga kooperativat e certifikuara me markën e tregtisë së drejtë. Kjo garanton atë
që Milward e quan "rrjeta e sigurisë" e Çmimit Minimal, si dhe një
Premium shtesë të Tregtisë së Drejtë që siguron më shumë kapital qarkullues dhe
kontroll për komunitetet që kultivojnë kafe.
"Duke mbështetur
organizatat e vogla prodhuese përmes trajnimeve mbi cilësinë, produktivitetin
dhe menaxhimin e burimeve, fermerët mund të negociojnë kushte më të mira të
tregtisë, të arrijnë më shumë tregje dhe gjithashtu të ndërtojnë elasticitet ndaj
paqëndrueshmërisë së tregut", shpjegon Miward.
Ka edhe një
avantazh tjetër për të mbështetur organizatat e vogla prodhuese.
Një studim i fundit i
Fairtrade në Amerikën Latine tregoi se fermat e vogla të kafesë janë më të
qëndrueshme se plantacionet në shkallë të gjerë - edhe pse operacionet më të
mëdha janë më të pozicionuara për t'u përshtatur dhe për të marrë më shumë
rreziqe.
Fermat e vogla priren
të përdorin më pak energji pasi ato shpesh janë më pak të mekanizuara dhe
kontribuojnë më pak në shpyllëzimin . Tregtia e drejtë luan një rol të
rëndësishëm në mbështetjen e fermerëve duke futur praktika më të qëndrueshme,
siç është agropylltaria.
Por po ndihmon
gjithashtu me elasticitetin e klimës.
Kur bëhet fjalë për
kafenë, përshtatja klimatike dhe elasticiteti shkojnë dorë për dore
Flórez është një nga
400 familjet bujqësore brenda kooperativës së kafesë Red Ecolsierra në Parkun
Kombëtar të UNESCO-s të Sierra Nevada de Santa Marta në Kolumbi, e cila
fokusohet në reduktimin e ndikimit lokal të klimës.
“Çdo ditë, zona e
ruajtjes në secilën prej fermave zgjerohet. Ne jemi të dëshpëruar të bëjmë çmos
për të ngadalësuar efektet e ndryshimeve klimatike”, shpjegon Flórez.
Po kështu, Silvia
Herrera është anëtare e kooperativës Ejidos San Fernando, një kooperativë
Fairtrade që përdori një pjesë të Fairtrade Premium për të ndërtuar një çerdhe
për bimët e kafesë. Ky objekt është vendi ku anëtarët testojnë varietete të
ndryshme për të parë se si ato performojnë më mirë si në aspektin e cilësisë,
ashtu edhe si përshtaten me ndryshimin e klimës në mënyrë që të korrat të jenë
më elastike.
Ata aktualisht po
eksperimentojnë me 17 kultura dhe Herrera është shpresëdhënëse.
"Me Fairtrade ne kemi një zgjedhje", thotë Silvia. “Unë mund të prodhoj kafe me cilësi të lartë, jo vetëm të fokusohem në prodhimin e gjithnjë e më shumë për të ushqyer familjen time.”
No comments:
Post a Comment