Shumica e njerëzve e dinë se ushqimet me yndyrë të lartë, të përpunuara dhe me shumë sheqer janë të pashëndetshme. Pak besojnë se frutat dhe perimet mund të jenë të dëmshme për shëndetin e tyre. Por kjo është pikërisht ajo që po ndodh. “Afro 75% e frutave dhe perimeve të freskëta jo-organike të shitura në SHBA përmbajnë mbetje të pesticideve potencialisht të dëmshme”, sipas Environmental Working Group. Disa pesticide janë lidhur me çështje shëndetësore si defektet e lindjes, abortet dhe paaftësitë zhvillimore te fëmijët, raporton Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, sipas CNBC. EWG analizoi të dhënat e mbledhura nga Departamenti Amerikan i Bujqësisë dhe Administrata e Ushqimit dhe Barnave çdo vit, që nga viti 2004 ka publikuar listën e produkteve me më shumë pesticide.
Për listën e vitit 2023, EWG ekzaminoi më shumë se 46,000 mostra të 46 frutave dhe perimeve të ndryshme. Kështu, listës së frutave me pesticide i janë shtuar këtë vit boronica dhe bishtaja, ndërsa luleshtrydhet dhe spinaqi kanë rifituar përkatësisht pozicionet e tyre nr.1 dhe 2.
Lista e frutave të ndotura me pesticide për vitin 2023:
Luleshtrydhet, Spinaqi, Kale, lakër gjelbër, Mustardë indiane, Pjeshka, Dardha, Nektarinat, Molla, Rrushi, Specat djegës, Qershia, Boronica dhe Bishtajat.
Si të zvogëloni ekspozimin tuaj ndaj pesticideve
Për të reduktuar ekspozimin tuaj ndaj pesticideve nga produktet që hani, FDA rekomandon:
- Lani duart me sapun dhe ujë të ngrohtë për të paktën 20 sekonda para dhe pasi të keni prekur frutat dhe perimet e freskëta.
- Lani frutat dhe perimet tuaja përpara se t'i qëroni për të zvogëluar shanset që papastërtitë dhe bakteret të futen në thikë nga prodhimi.
- Pastroni produktet tuaja si kastravecët dhe pjeprin me një furçë të pastër perimesh.
- Thani frutat dhe perimet duke përdorur një leckë të pastër ose peshqir letre për të reduktuar bakteret.
No comments:
Post a Comment