Saturday, April 29, 2023

Cilat janë ushqimet e dëmshme për shëndetin tonë që konsumohen në baza ditore?

Ushqimi i duhur është çelësi për ruajtjen e shëndetit, ndaj duhet t'i kushtojmë vëmendje ushqimeve që marrim në trupin tonë çdo ditë. Ushqimi i pashëndetshëm është shpesh shkaku i sëmundjeve të shumta si diabeti, sëmundjet e zemrës apo lloje të ndryshme kanceri. Ka ushqime që janë shumë të dëmshme për shëndetin, ndaj këshillohet që të mos i konsumoni fare ose të paktën të reduktoni marrjen e tyre. Dihet se kjo vlen për ushqimet e pasura me sheqer të rafinuar si ushqimet e yndyrshme, ëmbëlsirat e ndryshme dhe lëngjet e gazuara dhe frutat, por ka edhe ushqime të tjera që duhet t’i shmangni.

Salsiçe

Salsiçet janë një produkt mishi i përpunuar që ka një përqindje të lartë të yndyrës së ngopur dhe përmban sasi të mëdha kripe dhe aditivë të ndryshëm. Nëse do të hani salsiçe për darkë, zgjidhni cilësinë dhe kontrolloni përbërësit në paketim. Përqindja e mishit duhet të jetë e lartë dhe përqindja e kripës duhet të jetë sa më e ulët.

Vaj kokosi

Ky ushqim është kthyer në një trend në të ushqyerit vitet e fundit, dhe shpesh konsiderohet si një alternativë më e shëndetshme ndaj yndyrave të tjera bimore. Vaji i kokosit është i lartë në yndyra të ngopura, të cilat janë lidhur me një rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës, kështu që është e rëndësishme të mbajmë marrjen tonë brenda sasive të rekomanduara.

Drithëra të ëmbla për mëngjes

Drithërat e fortifikuara me lëndë ushqyese janë një zgjedhje e shkëlqyer për mëngjes, por shumica janë të pasura me sheqer dhe duhen shmangur. Nëse ju pëlqen vërtet një ushqim, rekomandohet të vendosni një sasi më të vogël mbi disa kokrra të tjera më të shëndetshme në vaktin tuaj.

Çokollatë me shumë proteina

Këto çokollatë shpesh konsiderohen si ushqime të shëndetshme, vetëm sepse shumë trajnerë fitnesi i konsumojnë. Megjithatë, ato nuk janë zgjidhja më e mirë, pasi mund të përmbajnë një përqindje të lartë sheqeri dhe një sasi të madhe yndyre të ngopur.

Çokollatë e bardhë

Për nga përbërja e saj, çokollata e bardhë në fakt nuk është një çokollatë klasike e bërë nga kakao. Përbëhet nga një sasi e madhe sheqeri dhe yndyre, kështu që përveçse shkakton shtim në peshë, është edhe i keq për shëndetin e përgjithshëm.

No comments:

Post a Comment