Këtu janë udhëzimet
hap pas hapi që bletët përdorin për të bërë prodhimin e tyre me shurup.
1. Mjalti fillon si
nektar
Ky lëng me sheqer prodhohet nga lulet për të inkurajuar pjalmuesit e insekteve të vizitojnë. Nektari është 70-80 për qind ujë me një përzierje të tre sheqernave të ndryshme: saharozë, glukozë dhe fruktozë, plus disa kimikate aromatike që ndihmojnë në tërheqjen e bletëve tek lulet.
2. Thithja dhe ruajtja
e nektarit
Bletët thithin
nektarin përmes proboscis së tyre të uritur (një gjuhë si kashtë) dhe e ruajnë
atë në dhomën e parë të stomakut të tyre, të quajtur proventriculus. Një enzimë
e quajtur invertazë e zbërthen saharozën në molekula më të thjeshta të glukozës
dhe fruktozës. Enzima të tjera rrisin aciditetin e nektarit, i cili ndihmon në
vrasjen e baktereve.
3. Udhëtimi për në
koshere
Bletët mund të mbajnë
deri në gjysmën e peshës së tyre trupore dhe kanë një nga normat më të larta të
prodhimit të energjisë në mbretërinë e kafshëve. Kjo i lejon ata të gjejnë
ushqim deri në 5 km nga kosherja, por në këtë interval pjesa më e madhe e ngarkesës
së nektarit përdoret për fluturimin në shtëpi.
4. Në koshere
Kthehu në koshere,
bletët foragjere rigurgitojnë nektarin. Më pas kalohet mes bletëve punëtore,
gojë më gojë, për të ulur nivelet e ujit. Sapo përmbajtja e ujit të bjerë në 18
për qind, myku dhe bakteret nuk mund të rriten dhe nektari bëhet mjaltë, të cilin
bletët punëtore e shtyjnë në dhomat e dyllit.
5. Përdorimi i mjaltit
Në pranverë dhe në fillim të verës, kolonia e bletëve përdor të gjithë mjaltin e saj për të ushqyer larvat, duke e rritur fuqinë e saj punëtore në një kulm veror prej 50,000 bletësh. Këta punëtorë më pas kalojnë dy deri në tre javë duke mbledhur nektar çmendurisht për të kaluar dimrin. 12 bletëve u duhen gjithë jetën për të bërë një lugë çaji mjaltë.
No comments:
Post a Comment