Saturday, January 22, 2022

30 fakte të shijshme dhe të mrekullueshme rreth çokollatës

Çokollata është padyshim një nga shijet më të dashura të ëmbla në botë. E shijshme dhe e disponueshme në varietete të ndryshme, shumë njerëz mendojnë se ofron ndjesinë e përsosur të shijes! Sidoqoftë, pasi shpesh është i mbushur plot me sheqer, mund të mos jetë zgjidhja më e mirë për dietat tona të rregullta! Por a e dini se çokollata mund të jetë mjaft e shëndetshme në mënyra të ndryshme? Shikoni më poshtë për 30 fakte të shijshme dhe të mrekullueshme në lidhje me çokollatën.

  1. Çokollata varet nga kakaoja, ose fasulet e kakaos. Në fakt, për të bërë një kile çokollatë të ngurtë, do t’ju duhet rreth 400 fasule kakao!
  2. Mendoni se sa pemë do të duhet të bëni për sasinë e çokollatës! Ndërsa një pemë do të rritet përgjithësisht midis 2,500 dhe 3,000 fasule, industrisë së çokollatës i duhen pak pyje për tu zgjedhur!
  3. Pema në fjalë që rrit këto fasule quhet kakao Theobroma.
  4. Fasulet e kakaos janë më shumë se të vlefshme për sa i përket shijes. Në fakt, që datojnë prej shekujsh, Aztekët dikur thuhej se i tregtonin ato si monedhë!
  5. Duhet shumë kohë që një pemë kakao të fillojë të rritet fasulet. Në fakt, disa fermerë dihet që presin pesë vjet në të njëjtën kohë për të filluar të marrin një korrje të mirë!
  6. Pjesa më e madhe e kakaos në botë prodhohet në Afrikë, nëpër Nigeri, Ganë dhe Bregun e Fildishtë, megjithatë, fasulet korren edhe diku tjetër si në Indonezi, Karaibe dhe Amerika e Jugut.
  7. Çokollata është një trajtim i cili lidhet me shtimin e peshës; megjithatë, ajo është gjithashtu e lidhur me ngritjen e humorit. Shumë sheqer lidhet në trupin tuaj dhe çon në një rritje të peshës. Sidoqoftë, e dini se çokollata mendohet të ketë relaksues të ngjashëm të humorit me ato që gjenden në kanabis?
  8. Posedon sheqer të shtuar, në vend se sheqerna që ndodhin natyrshëm, të cilat shihen si shumë jo të shëndetshme për një kohë të gjatë. Prandaj, ngrënia e çokollatës në moderim rekomandohet gjithmonë.
  9. Mendohet se çokollata ndihmon për të siguruar shumë dopaminë në tru. Është e shkëlqyeshme për rregullimin e serotoninës, sipas raporteve.
  10. Sidoqoftë, studime të mëtejshme duket se sugjerojnë që vetëm aroma e çokollatës mund të jetë e mjaftueshme për të stimuluar këta receptorë pozitivë! Nuk është çudi që gatimi i çokollatës ka erë kaq të mirë!
  11. Kjo thuhet të jetë në sajë të faktit se aroma mund të ndihmojë për të nxjerrë valë theta në tru. Këto studime e bëjnë leximin magjepsës!
  12. Nëse dini ndonjë gjë për përbërësit e aromës, do të dini se shumë njerëz shijojnë verë falë 200 kthesave të ndryshme të shijes. A e dini, megjithatë, se çokollata ka më shumë se trefishuar këtë, në mbi 600 përbërje?
  13. Shiriti i parë i çokollatës në botë u krijua nga Cadbury, në vitin1842. Që atëherë, marka është bërë sinonim i çokollatës autentike të qumështit. Gama e tyre e konsiderueshme e bareve të qumështit, për shembull, janë disa nga trajtimet më të njohura të çokollatës në planet.
  14. Sidoqoftë, të dhënat sugjerojnë gjithashtu që Fry dhe Sons krijuan atë që njihej si ‘duke ngrënë çokollatë’ disa vjet më vonë në vitin 1847. Në çdo rast, është e qartë se çokollata është më shumë se 160 vjeç.
  15. Këto shirita u quajtën duke ngrënë çokollatë sepse, deri atëherë, njerëzit pinin çokollatë vetëm të nxehtë nga turi. Është një praktikë që vazhdon edhe sot e kësaj dite!
  16. Sidoqoftë, le të hedhim një vështrim në çokollatën e zezë. Kjo përzierje e errët, e pasur dhe më e hidhur e kakaos në të vërtetë ka mjaft përfitime shëndetësore. Për shembull, konsumi i rregullt i çokollatës së zezë mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të presionit të lartë të gjakut dhe sëmundjeve të zemrës.
  17. A e dini se çokollata e zezë është gjithashtu super teknik, një superushqim? Me këtë, nënkuptojmë se është e mbushur plot me antioksidantë. Në përgjithësi është mjaft e shëndetshme për gjakun, si dhe për trurin. Megjithatë, mos ha shumë shpesh, pasi është plot sheqerna të shtuara.
  18. Çokollata e bardhë është një koncept interesant. Në të vërtetë nuk është aspak çokollatë! Në vend të kësaj, ky trajtim më i lehtë, më i butë është bërë nga gjalpi i kakaos. Asnjë fasule ose pije alkoolike nuk vijnë diku afër tij!
  19. Kakaoja është jashtëzakonisht toksike për kafshët shtëpiake. Asnjëherë mos u jepni miqve tuaj me gëzof çokollatë të vërtetë – në vend të kësaj zgjidhni dyqanet me aromë çokollate miqësore për kafshët shtëpiake.
  20. Çokollata është nën kërcënim nga ndryshimi i klimës. Studimet sugjerojnë që disa nga zonat kryesore në rritje për kakao po rrezikohen nga rritja e temperaturave dhe ulja e reshjeve. Prandaj, deri në vitin 2050, shumica dërrmuese e zonave të prodhimit mund të mos jenë më efektive për rritjen e fasuleve. Nëse nuk ka tashmë arsye të mjaftueshme që ju të shikoni ndryshimin e klimës dhe ngrohjen globale, ju sapo gjetët një tjetër.
  21. Për më tepër, ndryshimi i klimës mund të sjellë sëmundje që përhapet midis pemëve dhe bimëve që rritin kakao. Natyrisht, kjo mund të shohë fundin e çokollatës siç e njohim ne.
  22. Shkencëtarët janë duke punuar në mënyrë aktive për të krijuar kakao që i reziston sëmundjes dhe për këtë arsye mund të jetë në gjendje të përballojë presionet e vazhdueshme të ngrohjes globale. Si po e bëjnë këtë? Përmes redaktimit të ADN-së!
  23. Ekzistojnë shumë lloje kryesore të çokollatës. Ekziston çokollata bionde, e cila është jashtëzakonisht e rrallë, dhe çokollata rubin, një krijim i kohëve të fundit me ngjyrë rozë të zbehtë!
  24. Në Mbretërinë e Bashkuar tani, mënyra kryesore që mund të provoni vetë çokollatë rubin është duke ndihmuar veten me një KitKat. Marka me çokollatë meshë ishte e para që miratoi trajtimin me pamje të re.
  25. Çokollata është një ushqim unik në atë që do të shkrihet në rreth 34 gradë Celsius. Asnjë material tjetër i ngrënshëm nuk mund ta bëjë këtë.
  26. Vetë fjala ‘çokollatë’ rrjedh nga kohërat Azteke. Fjala ‘xocoatl’ u përdor për të përshkruar një pije që Aztekët bënin nga fasulet.
  27. Shiriti më i madh i çokollatave i bërë ndonjëherë u krijua për të bërë njëqindvjetorin e Thornton, një prodhues i njohur i çokollatave në Mbretërinë e Bashkuar. Ishte pothuajse 5,800 kg!
  28. Një nga ushqimet më të njohura të çokollatës në Mbretërinë e Bashkuar nuk është një bar. Është një portokall. Portokalli me çokollatë Terry është një ëmbëlsirë në formë frutash të cilën mund ta ndani në segmente për ta ngrënë një nga një. Besoni apo jo, Terry bën rreth 350 milion segmente çdo vit.
  29. Ekzistojnë shumë varietete të ndryshme të Portokallit me Çokollatë Terry, pasi mund t’i shijoni në versione karamelesh të bardha, të errëta dhe madje edhe të hapura.
  30. Çokollata ka tendencë të jetë një trajtim që gratë preferojnë më shumë sesa meshkujt. Në fakt, mendohet se dy herë më shumë gra shijojnë çokollatë sesa burrat që thonë të njëjtën gjë.

No comments:

Post a Comment