Të ushqehesh mirë është e rëndësishme. Dhe duhet t’u kushtojmë vëmendje zakoneve të gabuara, të cilat shpesh nuk shoqërohen me një gjendje të vlefshme mirëqenieje dhe madje mund të jenë të dëmshme për botën përreth nesh. Për këtë arsye, përveç kujtimit se sa e rëndësishme është të kontrollohet pesha e trupit dhe një mbështetje e vlefshme për metabolizmin, duhet të kihet parasysh se qëndrime të caktuara, ndoshta edhe në modë, nuk kanë një kuptim të veçantë.
Kjo u kujtua nga ekspertët e Shoqatës Italiane të Dietetikës dhe Ushqimit Klinik (ADI), e cila në bashkëpunim me Slow Medicine azhurnoi pesë rekomandimet për ushqimin që synojnë popullatën dhe profesionistët, në të cilat identifikohen praktika të pasakta dhe në të njëjtën kohë të shoqëruar me të ushqyerit, pa përfitime shëndetësore. Nisma kulturore është pjesë e fushatës “Të bësh më shumë nuk do të thotë të bësh më mirë” e promovuar në Itali nga shoqata e profesionistëve dhe qytetarëve të Slow Medicine për një trajtim të matur, të respektueshëm dhe të drejtë.
Agjërimi, abstenimi dhe diagnostikimi i sjelljeve vetëm me rekomandimin e mjekut
Raporti i parë është shumë i thjeshtë. Mos u përqendroni në “bëjeni vetë” kur vendosni të eliminoni një ushqim të caktuar ose një grup ushqimesh. Këto janë qasje specifike ushqyese për patologji të caktuara dhe vetëm mjeku mund t’i rekomandojë ato. Ekspertët kujtojnë se shembujt janë të shumtë dhe të përhapur: dieta që përjashtojnë disa ushqime (karbohidrate, gluten, yndyrna, laktozë, proteina shtazore, etj.), mënyra diete bazuar në intolerancë të supozuar të ushqimit (nuk diagnostikohen me metoda të vërtetuara shkencërisht), ose sipas grupit të gjakut, ose dieta paleolitike ose agjërim të përhershëm ose të vazhdueshëm.
Këto qasje dietike mund të shkaktojnë dëme në shëndet dhe mangësi ushqyese dhe nuk zgjidhin problemin e mbipeshës, por përkundrazi favorizojnë çrregullimet e të ngrënit. Këshilla është që të kontaktoni mjekun tuaj. Për këtë arsye, është e nevojshme të shmanget kthimi te profesionistët që nuk janë ekspertë në diagnostikimin dhe trajtimin e çrregullimeve të të ngrënit, vetëm ekipet e specializuara ose kompetente të kujdesit shëndetësor që u përkasin disiplinave të ndryshme mund të kujdesen për këto patologji serioze në një mënyrë multidisiplinare.
Nutricionistët ADI kujtojnë se këto patologji mund të ndikojnë në shëndetin mendor dhe fizik të personit, duke ndryshuar sferën sociale dhe relacionale. Sjelljet më të shpeshta anormale të ngrënies në këto sëmundje janë: kufizimi i ushqimit (ulja drastike e ushqyerjes, si në anoreksi nervore); ngrënia e tepruar (si në çrregullimin e ngrënies së tepërt) dhe përdorimi i praktikave për të kompensuar kaloritë e konsumuara, të tilla si të vjella të shkaktuara nga vetja, abuzim me ilaçe dhe ushtrime të tepërta (si bulimia nervore).
Vëmendja e duhur për të tjerët dhe për botën
Përveç këshillimit kundër një përdorimi të gjerë dhe pa kriter të shtojcave të vitaminave dhe mineraleve si faktorë parandalues për kancerin dhe sëmundjet kardiovaskulare, ekspertët na kujtojnë se parandalimi i vërtetë efektiv përfaqësohet nga zakone të sakta të jetesës: ushqimi i shëndetshëm, aktiviteti fizik, ndërprerja e pirjes së duhanit dhe kufizimi i përdorimit të alkoolit. Një tjetër pikë e rëndësishme: nuk duhet të fajësojmë ata që janë mbipeshë, në çdo moshë. “Rregulli” i fundit na kujton që të mos ndjekim dieta të stilit perëndimor me një ndikim të lartë mjedisor. Vetëm modelet e ushqimit të shëndetshëm siç janë, për shembull, dieta mesdhetare mund të garantojnë shëndetin fizik të individëve dhe planetit.
Rekomandimi ka të bëjë me ndikimin e mënyrës së të ngrënit jo vetëm në shëndetin tonë, por edhe në atë të mjedisit. Në fakt, ushqimi ka një peshë mbi burimet mjedisore, për sa i përket konsumit të ujit, tokës, energjisë, si dhe prodhimin e gazit, acidifikimin dhe eutrofikimin. “Dietat perëndimore” (të pasura me ushqime të rafinuara, yndyrna shtazore, sheqerna dhe me pak fibra) janë ato që përfshijnë barrën më të madhe mjedisore, si dhe ato që favorizojnë shfaqjen e sëmundjeve metabolike, kardiovaskulare dhe onkologjike.
Në të kundërt, “dietat e shëndetshme” (kryesisht me bazë bimore – drithëra integrale, bishtajore, perime, fruta – me përmbajtje të mirë peshku, sasi mesatare mishi dhe me yndyrna bimore) kanë avantazhin e të qenit mbrojtës për shëndetin e individëve dhe më të respektueshme për burimet e përdorura për prodhimin e ushqimit që do të konsumohet. Duke zvogëluar konsumin e mishit dhe duke rritur atë të frutave, perimeve, drithërave, bishtajoreve dhe peshqve, ne sjellim përfitime të rëndësishme si për shëndetin tonë dhe atë të planetit.
Burimi / https://dilei.it/
No comments:
Post a Comment